EGC Logo      
Hem | Om oss | Nyheter | Rapporter | Information | Investor Relations | Karriär | Länkar | Kontakt

   Anmäl dig till EGC News

   Be om ett samtal tillbaka

   E-Posta oss dina frågor

   Email:
  
   Meddelande:
  
  

Introduktion till private equity


Private equity utgörs av investeringar i onoterade företag eller utköp av noterade företag där ägarengagemanget är aktivt men tidsbegränsat. Private equity kan förenklat delas in i buyout- respektive venture capital-relaterade investeringar samt investeringar som genomförs av affärsänglar.

Indelning av private equity


Källa: Svenska Riskkapitalföreningen

Buyout innebär investeringar i existerande, mogna bolag, till exempel genom köp av en division från en större koncern eller utköp av noterade bolag. Normalt har portföljbolagen i de buyout-relaterade fonderna goda kassaflöden. Venture capital omfattar investeringar i små och medelstora tillväxtföretag som befinner sig i sådd-, uppstartseller expansionsfaserna, ofta med negativa eller svaga kassaflöden. Privatpersoner som investerar i bolag utan egen familjeanknytning benämns affärsänglar. Dessa förväntas ha ett aktivt ägarengagemang till skillnad från övriga privata investerare. Gemensamt för de olika kategorierna är att investeringar sker i bolag där tillväxt- och/eller lönsamhetsspotentialen bedöms vara god. ¹)

¹) Svenska Riskkapitalföreningen

Den Nordiska private equity marknaden

Den nordiska private equity-branschen befinner sig i en positiv fas. Den totala mängden tillgängligt kapital ökar och en växande andel av kapitalet kommer från internationella investerare. Under 2005 och 2006 var det ett bra klimat för att anskaffa kapital inom buyout-sektorn och konkurrensen bland investerarnaom att få delta i de bästa fonderna var påtaglig. Dessutom intensifierades private equity-förvaltarnas investeringssaktivitet med en ökad konkurrens om investeringsobjekt som följd.

Den svenska marknaden är störst i Norden beträffande storlek och tillväxt. Under 2005 var Sverige efter Storbritannien det land med högst andel investerat private equity-kapital i förhållande till BNP i Europa. De svenska private equity-investeringarna motsvarade 1,06 procent av BNP medan genomsnittet i Norden var 0,45 procent av BNP. ¹)

Mängden anskaffat kapital ökar i samtliga nordiska länder, med undantag för Sverige där en svag nedgång noterades mellan åren 200Uppskattningsvis 90 procent av de svenska buyout-investeringarna förvaltas av de tio största svenska private equity-förvaltarna. Omkring hälften av det kapital som investerare åtagit sig att investera i svenska private equity-fonder förvaltas av tre aktörer, EQT, Industri Kapital och Nordic Capital1). De största buyout-aktörerna investerar i hela Norden och i vissa fall även utanför Norden. De aktörer vars investeringsstorlek understiger 50 miljoner euro per portföljbolag agerar oftast på nationell basis. Mängden anskaffat kapital ökar i samtliga nordiska länder, med undantag för Sverige där en svag nedgång noterades mellan åren 2003 till 2005. Exklusive lånat kapital, förvaltades den 30 juni 2006 totalt 31,6 miljarder euro av de svenska private equity-förvaltarna. Motsvarande uppgifter för Danmark, Finland och Norge varierar mellan 2,5 miljarder euro och 5,0 miljarder euro. Av det förvaltade kapitalet hade Sverige, Norge och Danmark sammanlagt 19,8 miljarder euro tillgängligt för nya investeringar. 2)

Private equity-investeringar i procent av BNP, 2005


Källa: European Venture Capital Association

Uppskattningsvis 90 procent av de svenska buyout-investeringarna förvaltas av de tio största svenska private equity-förvaltarna. Omkring hälften av det kapital som investerare åtagit sig att investera i svenska private equity-fonder förvaltas av tre aktörer, EQT, Industri Kapital och Nordic Capital1). De största buyout-aktörerna investerar i hela Norden och i vissa fall även utanför Norden. De aktörer vars investeringsstorlek understiger 50 miljoner euro per portföljbolag agerar oftast på nationell basis.

Trots att en ansenlig mängd kapital förvaltas i private equity-fonderna är antalet anställda inom branschen be-gränsat. I Sverige uppgår antalet anställda investeringsansvariga till cirka 500 personer. Det totala antalet investeringsansvariga personer i Norden uppgår till cirka 1 000. 3)

Investeringsaktivitet

Buyout-aktörer agerar ofta katalysatorer för bolag som är i behov av att gå in i en ny utvecklingsfas. Exempelvis kan det röra sig om divisioner som inte längre tillhör kärnverksamheten i en koncern, familjeföretag som står inför ett generationsskifte eller undervärderade publika bolag vars utveckling har stagnerat. Gemensamt för typiska målbolag är att dessa ofta är väl positionerade inom sina respektive branscher, har starka kassaflöden och en tydlig utvecklingspotential. 4)

Till skillnad från de övriga nordiska länderna anses Sverige som investeringsområde kunna erbjuda fler investeringsmöjligheter inom många olika sektorer. I Danmark är det framförallt i familjeägda bolag som investeringar genomförs och vanligtvis är det genomsnittliga transaktionsvärdet mindre än i Sverige. Det norska affärslivet domineras av olje- och gasrelaterade företag. Finlands närhet till Ryssland och Östeuropa innebär att investeringsmöjligheter erbjuds i bolag som drar fördel av den tillväxt som råder i regionen. 5)

Sverige har det flesta antalet investeringar och en väsentligt större mängd investerat kapital jämfört med de andra nordiska länderna. Den övervägande andelen, cirka 71 procent, av de svenska fondernas investerade kapital under år 2005 avsåg buyout-investeringar. Cirka 45 procent av de nordiska private equity-förvaltarnas investeringar gjordes i branscher relaterade till bioteknik och sjukvård. De nordiska förvaltarnas sammanlagda investeringar uppgick till 4 715 miljoner euro år 2005.


Nordiska private equity-förvaltares investeringar, 2002–2005 (MEUR)


Källa: European Venture Capital Association


Nordiska private equity-förvaltares sammanlagda investeringar fördelat på bransch, 2005 (MEUR)

Källa: European Venture Capital Association


Nordiska private equity-förvaltares investeringar fördelat på investeringsfas, 2005


Källa: European Venture Capital Association


Nordiska private equity-förvaltares investeringar fördelat på bransch, 2005

Källa: European Venture Capital Association


1) Svenska Riskkapitalföreningen

2) Nordic Innovation Centre, Nordic Private Equity – an industry analysis, November 2006

3) Riksbanken, ”Riskkapitalbolagen i Sverige”, 2005

4) Svenska Riskkapitalföreningen

5) 3i, Buyouts Preview, Autumn 2006





Hem | Om oss| Nyheter | Rapporter | Information | Investor Relations | Karriär | Länkar | Kontakt
Copyright © 2010 EGC International Alla rättigheter reserverade.
Visas bäst : 1024x768 pix IE 6, Netscape 7.1.